fbpx

Yksinäisyyskampanja antoi huutia harhaluuloille

Arvokas, järjestötyö, yksinäisyys

Kun jotain ikävää sattuu omalle kohdalle, on ajatus usein: olen ainoa, josta tuntuu tältä. Vasta kun kokemuksistaan uskaltaa avautua, saa huomata olleensa pahanpäiväisesti väärässä.

Oi, ystäväni on ollut masentunut. Oho, naapurini kärsii silloin tällöin paniikkikohtauksista. En tiennyt, koska tästä ei koskaan ennen puhuttu. Ja miksi olisimme, sillä onhan säästä (taitaa ruveta kirkastumaan) ja lounassalaatin koostumuksesta (miten tämä munakoiso on tällaista mössöä?) juttelu jollain lailla sopivampaa.

Kun tuo elämään saapunut vihulainen on yksinäisyys, ymmärtää väärinkäsityksen tilanteen ainutlaatuisuudesta vähän paremmin. Sillä sitähän tuo tunne on: kokemusta siitä, että on irrallinen maailmasta, irti hyväksyvästä laumasta. Vaikka ympärillä olisi perhe, harrastusporukka ja ystäviä, ei sekään aina suojele tuolta pakkasen lailla sisintä puristavalta tunteelta.

Sosiaalisen median kuvavirrasta saa helposti käsityksen, että kaikki muut ihmiset tanssivat jatkuvasti pöydillä, seilaavat huvijahdilla tai ainakin leipoivat juuri ihastuttavan perheensä kanssa maailman parhaimman raparperipiirakan. Samaan aikaan sitä itse istuu kotisohvalla pieruverkkareissa jäätelöpurkki mahan päällä ja miettii, missä kohtaa meni vikaan.

Tämä on yksi maailman suurimmista harhoista. Kun aloimme viime vuonna pohtia Arvokas-hankkeiden kanssa niitä jokaista yhdistävää teemaa yhteiselle kampanjalle, keksimme sen aika nopeasti: yksinäisyys. Hankkeissa tehdään töitä todella kirjavan kävijäjoukon kanssa. Tuttuja teemoja ovat esimerkiksi työttömyys, perheet, lapset ja nuoret sekä rikollisuuden ehkäisy. Vaikka elinpiiri olisi täysin erilainen, on kokemus yksinäisyydestä monille liian tuttu. Ei liene sellaista elämänaluetta, jonne yksinäisyys ei voisi ulottua.

Vaikka siellä kotisohvalla murehtiessa ei siltä tuntuisi, on fakta se, että joka viides suomalainen tuntee olevansa yksinäinen. Se on aika monta ihmistä jo keskikokoisella työpaikalla tai koululuokassa.

Arvokas-hankkeiden yhteisponnistuksena syntyi Sinä olet arvokas -kampanja. Sen viesti oli, että yksinäisyys koskettaa meistä monia ja että siihen voi saada apua. Kampanjan aikana saimme lukea koskettavia yksinäisyystarinoita ja aihetta käsitteleviä blogikirjoituksia.

Yksi kampanja ei silti voi poistaa yksinäisyyttä kokonaan. Työtä on paljon ja sitä tehtävä pala palalta. Jokainen teko on askel oikeaan suuntaan. Yksi suurimmista oivalluksistani kampanjan ajalta on tämä: yksinäisyys ei ole vain yksinäisen vastuulla. Meitä jokaista tarvitaan ja jokaisen teoilla on merkitystä.

Yksinäisyyttä voi lähteä taklaamaan monin eri tavoin. Olemme koonneet kampanjasivustolle keinoja, joilla järjestötyö voi auttaa tässä. Sivusto toimii, vaikka kampanja päättyy.

Muista, että sinä olet arvokas!

Suvi Pärnänen

Kirjoittaja on Arvokas-ohjelman viestintäkoordinaattori, jonka mielestä jaettu murhe pienenee heti lähes puolella.