fbpx
Kuva: Mira Valjakka

Yksinäisyys, ministeritason asia

Arvokas, yksinäisyys

Maa- ja metsätalous. Liikenne. Opetus. Oikeus. Valtion varat. Esimerkiksi näille teemoille löytyy valtioneuvostosta vastuuministerit. Isossa-Britanniassa ja Japanissa listaan on lisätty myös yksinäisyys, sillä molemmissa maissa yksinäisyyden ehkäisemiseen ja yksinäisyydestä juontavien ongelmien ratkaisuun on nimetty ministeri.

Britanniassa yksinäisyys nostettiin ministerin arvoiseksi asiaksi vuonna 2018. Samassa yhteydessä luotiin myös yksinäisyyden vähentämisen strategia, johon kerättiin konkreettisia toimia kaikilta hallinnonaloilta. Mukaan mahtui niin yhteisöllisen asumisen kehittämistä, julkisten tilojen avaamista yhteisölliseen käyttöön kuin yksinäisyyden ilmiön tarkempaa seuraamista.

Keskeiseksi nostettiin myös kaikkien ihmisiä kohtaavien ammattilaisten osaamisen kasvattaminen sekä yksinäisyyden tunnistamisessa että erilaisten ratkaisujen tarjoamisessa. Yksinäisyyden tai alueen toimintamahdollisuudet voisikin ottaa puheeksi niin lääkäri vastaanotolla kuin postinkantaja kierroksellaan.

Japanissa yksinäisyysministerin pesti perustettiin viime vuonna, erityisesti taklaamaan etätyön ja eristyksen aiheuttamia ongelmia. Ministerin tehtävänä on toimia koordinaattorina eri ministeriöiden ja viranomaisten välillä ja etsiä keinoja kansalaisten ahdistuksen lieventämiseen ja jopa itsemurhien ehkäisyyn.

Yksinäisyys on luonnollinen osa elämää ja varmasti kaikille tuttu tunne. Ajatellaan, että ihmisen evoluutiossa yksinäisyyden tunnetta on tarvittu edistämään ihmisten välisiä suhteita ja siten pitämään huolta ihmissuvun selviytymisestä. Mutta syvempi yksinäisyys ja siihen liittyvä ulkopuolisen ja erillisyyden tunne on monin tavoin haitallinen ja Suomessakin merkittävä ilmiö.

  • Noin joka viides suomalainen tuntee itsensä yksinäiseksi vähintään toisinaan.
  • Yksinäisyys heikentää elimistön puolustusmekanismeja ja altistaa mielenterveyden häiriöille, kuten ahdistukselle ja masennukselle.
  • Yksinäisyys vaikuttaa monien sosiaalisten ongelmien taustalla ja on niille niin sanottu juurisyy. Pitkittynyt yksinäisyys saa aikaan muun muassa terveysongelmia, sosiaalisia pelkoja, työttömyyttä ja velkaantumista.
  • Yksinäisyyden ehkäisemiseen tarvitaan muutoksia niin kulttuurissa, toimintatavoissa kuin rakenteissakin.

Yksinäisyysministeri voi ensi kuulemalta kuulostaa erikoiselta, jopa koomiselta. Ja pontevakaan poliitikko tuskin yksin voi ratkaista yksinäisyyden kaltaista suurta ja monisärmäistä ongelmaa. Mutta tarkemmin ajateltuna myös Suomessa on suuri tarve ratkaista yksinäisyyden ongelmat yhdessä.

Miten löytäisimme meidän tapamme tehdä satuttavasta, syrjäyttävästä ja ahdistavasta yksinäisyydestä ensin kaikkien ja sitten ei kenenkään asia?

Lue lisää:

Sinä olet arvokas -kampanjalla nostamme esiin yksinäisyyden kokemuksia ja muistutamme järjestöjen tarjoamasta tuesta.
Japanin yksinäisyysministeristä
Ison-Britannian yksinäisyysstrategiasta

Kirjoitus on osa Arvokas-ohjelman yksinäisyyttä ja ulkopuolisuutta käsittelevää Sinä olet arvokas -kampanjaa. Lue lisää täältä

Kirsti Kuusterä

Arvokkaan ohjelmapäällikkö Kirsti Kuusterä uskoo, että muiden onnistumisista kannattaa aina oppia ja isonkin ongelman voi ratkoa pienempinä palasina.