fbpx

Arvokas-ohjelma starttasi!

Arvokas – eriarvoisuuden vähentämisen avustusohjelma starttasi elokuussa. Ohjelma kokoaa yhteen hankkeita, jotka tekevät työtä osallisuuden ja yhdenvertaisuuden teemojen sekä hyvinvointierojen tasaamisen parissa. Kokonaisuutta koordinoi Suomen Setlementtiliitto ry, ja se kestää vuoden 2021 loppuun.

– Olemme hyvin onnellisia siitä, että saimme Arvokas-ohjelman luotsattavaksemme. Ohjelman sisällöt vastaavat hyvin niitä arvoja, jotka ovat meille setlementtityössä kaikkein tärkeimpiä, kertoo järjestöjohtaja Mona Särkelä-Kukko Setlementtiliitosta.

Arvokas-hankkeissa kehitetään toimintamuotoja ja tukea muun muassa alaikäisille rikostentekijöille, vastikään neurologiseen sairauteen sairastuneille, asunnottomille sekä kehitysvammaisille. Arvokas-ohjelma heijastelee ympäröivää yhteiskuntaamme, sillä molemmissa toimintamallien ja mukana olevien ihmisten kirjo on laaja ja moninainen.

>> Tutustu kaikkiin Arvokas-hankkeisiin

– Ohjelma kokoaa laajasti yhteen eriarvoisuuden vähentämiseen sitoutuneita toimijoita. Meillä on kasassa ihan mieletön porukka ja aivan valtava määrä osaamista! Tällä porukalla saadaan vielä suuria aikaan. Yhdessä vahvistamme ihmisten hyvinvointia ja osallisuutta järjestötyön keinoin sekä vaikutamme yhteiskunnan eriarvoistaviin rakenteisiin, iloitsee Arvokas-ohjelmakoordinaattori Jaana Joutsiluoma Setlementtiliitosta.

Vaikuttavuus esiin

Arvokas-ohjelma kokoaa yhteen eri toimijoiden työn tuloksia ja osallistujien omaa kokemustietoa. Vuoden 2021 loppuun mennessä tuotetaan tietoa siitä, millaisia yksilötason ja yhteiskunnallisia vaikutuksia ohjelma voi eriarvoisuuden vähentämiseksi saada aikaan. Tarkoituksena on esimerkiksi selvittää, miten ihmisen kokemus osallisuudesta ja toimijuudesta voi muuttua tai vahvistua ja millaista hyvinvointia järjestöt laajemmin voivat tuottaa.

Tiedolle toiminnan vaikuttavuudesta on juuri nyt paljon kysyntää, ja siksi Arvokas-ohjelma on avainasemassa. Koottu vaikuttavuustieto auttaa tunnistamaan vaikuttavia työskentelymuotoja ja toimintatapoja, mikä puolustaa Arvokkaan kaltaisen ”yhteenliittymien” eli avustusohjelmien olemassaoloa.

– Arvokas-ohjelman merkitys on suurempi kuin sen koko. Teemme näkyväksi sen, kuinka vaikuttavaa ja merkityksellistä suomalainen järjestötoiminta on ihmisten arjen hyvinvoinnin vahvistamisessa. Kartoitamme muun muassa, minkälaisia muutoksia järjestötoimintaan osallistumisella on ihmisten yksinäisyyden, vaikuttamismahdollisuuksien ja luottamuksen kokemuksiin, kertoo Särkelä-Kukko.

Ihmisen ääni kuuluville

Ohjelma kerää myös tarinoita – tavallisten ihmisten tarinoita tavallisesta elämästä. Näitä voi lukea sinäoletarvokas.fi-verkkosivustolta koko ohjelmakauden ajan.

Arvokas-ohjelmakoordinaatio tarjoaa mielellään medialle Arvokas-teemoihin liittyviä juttuvinkkejä ja haastateltavia.

>> Lisätietoa medialle

Kysy lisää

Arvokas-ohjelman Mona ja Jaana

>> Arvokas-koordinaatiohankkeen tarkemmat yhteystiedot