fbpx

Materiaalit

Tältä sivulta löydät Arvokas-hankkeille suunnattuja materiaaleja ja tietoa toiminnasta. Voit rajata alasvetovalikolla aineistosta pelkät materiaalit (mm. tallenteet ja dokumentit) tai ohjeet Arvokas-toimintaan (mm. viestintä ja kuukauden pähkinät).

Arvokas-hetkoset

Arvokas-hetkoset ovat vapaamuotoisia, keskustelevia hetkiä, joissa koordinaatiohanke ja Arvokas-hankkeiden työntekijät kohtaavat Teams-etäyhteydellä ennalta määritellyn teeman parissa.

Hetkosille osallistuminen on vapaaehtoista. Jos koet aiheen ajankohtaiseksi ja/tai kiinnostavaksi, olet lämpimästi tervetullut!

Tulevien hetkosten teemat ja ajankohdat näet uutiskirjeistä.

Etukäteen

Toivo teemoja

Mietityttääkö joku? Tarvitsetko jossain asiassa apua? Heitä toive hetkosilla käsiteltävästä aiheesta toivomuskaivoon. Toivomuskaivo on aina auki.

Kalenteroi

Tulevien hetkosten teemat ja ajankohdat näet uutiskirjeistä. Ja uutiskirjeethän löydät sähköpostistasi.

Merkkaa ne hyvissä ajoin kalenteriin. Hetkosille ei tarvitse ilmoittautua, vaan paikalle voi vain pölähtää.

Valmistaudu

Hetkosille voi etukäteen lähettää teemaan liittyviä kysymyksiä, toiveita tai esimerkiksi omia materiaaleja kommentoitavaksi. Osallistua voi myös ilman etukäteiskysymyksiä-/valmisteluja. Tarkista etukäteen, että sinulla on linkki Teams-kokoukseen. Koordinaatiohanke lähettää linkin uutiskirjeessä (tai s-postitse).

Tapahtuma-aikana

Osallistu

 • Keitä kuppia kahvia.
 • Istu alas.
 • Avaa Teams-yhteys muutama minuutti ennen hetkosten alkua.
 • Koordinaatiohanke avaa hetkoset. Jutustelemme yhdessä niin kauan kuin puhuttavaa riittää, kuitenkin enintään tunnin.

Eikö yhteys toimi?

Kurkista, löytyisikö apu Ohjeet verkkokokouksiin ja webinaareihin -osiosta.

Jälkikäteen

Kukin Arvokas-hetkonen nauhoitetaan ja on katsottavissa kaksi viikkoa hetkosten jälkeen. Linkki tallenteeseen lisätään Arvokas-porukan Facebook-ryhmään.

Arvokas-seminaarit

Kuukauden pähkinät

Jaamme kuukausittain pähkinän purtavaksi. Uusin pähkinä löytyy aina uusimmasta uutiskirjeestä.

Tähän mennessä olemme kysyneet mm. seuraavaa:

 1. Miten eriarvoisuus näkyy ja tuntuu hankkeidenne toiminnassa mukana olevien ihmisten arjessa? Mitä pitäisi tehdä, että tämä eriarvoisuus vähenisi?
 2. Miten köyhyys näkyy ja tuntuu hankkeidenne toiminnassa mukana olevien ihmisten arjessa? Mitä pitäisi tehdä, että köyhyys vähenisi?
 3. Miten yksinäisyys näkyy ja tuntuu hankkeidenne toiminnassa mukana olevien ihmisten arjessa? Mitä pitäisi tehdä, että yksinäisyys vähenisi?
 4. Miten ulossulkeminen näkyy ja tuntuu hankkeidenne toiminnassa mukana olevien ihmisten arjessa? Mitä pitäisi tehdä, että tällainen ulossulkeminen vähenisi?
 5. Mitä sellaista järjestö(nne) ja/tai hankkeenne tarjoaa tai mahdollistaa toiminnassanne mukana oleville ihmisille, mitä ei kukaan muu (esim. julkinen sektori) tarjoa? Eli missä järjestöt ovat korvaamattomia?
 6. Mitkä Arvokas-hankkeet ovat teidän hankkeellenne ennestään tuttuja? Entä mitkä ovat tulleet tutuiksi nyt, kun olette tutustuneet Arvokas-porukassa? Miettikää kysymyksiä myös toiminnassanne mukana olevien ihmisten kannalta: millä hankkeilla voisi olla yhteistä teidän toimintaanne osallistuvien ihmisten kanssa? Kartoitamme näillä kysymyksillä Arvokas-hankkeiden verkostoa ja sen tiiviyttä.

Vastauksia kuhunkin pähkinään, myös vanhoihin, voi lähettää Kirstille. Emme hae ns. oppikirjavastauksia, vaan elämänmakuisia kuvauksia ja kokemuksia sekä havaintoja juuri teidän hankkeestanne.

Pähkinöiden vastaukset ovat arvokas osa Arvokas-ohjelman tiedonkeruuta, ja niitä käytetään mm. viestinnässä. Tästä kuvasta voi tutustua siihen, millaisin kaikin tavoin yhteistä tietoa keräämme.

Ohjeet verkkokokouksiin ja webinaareihin

Nämä ohjeet toimivat osallistuessa Teams-kokoukseen/-webinaariin. Alla on selkeyden vuoksi puhuttu vain kokouksesta.

Jäivätkö ohjeet puutteellisiksi? Oliko ohjeissa virheitä? Laita viestiä Suville.

Etukäteistyöt

Saat kokouskutsun sähköpostitse. Osallistu kokoukseen siinä olevan osallistumislinkin avulla.

Et tarvitse Teams-ohjelmaa, vaan voit osallistua Teams-kokoukseen verkkoselaimellasi. Huom! Safari-selain ei toimi, joten käytäthän jotain muuta selainta.

Voit jakaa Arvokas-kokousten osallistumislinkin työkavereillesi. Se ei siis ole osallistujakohtainen.

Jos kokouskutsussa ei ole mukana ilmoittautumislinkkiä, ei kokoukseen tarvitse erikseen ilmoittautua. Jos kokouskutsussa on ilmoittautumislinkki, muistathan ilmoittautua etukäteen! Jos jaat osallistumislinkin työkavereillesi, huolehdithan, että jokainen osallistuva ilmoittautuu etukäteen.

Kokouksen alkaessa

Klikkaa sähköpostitse saamaasi linkkiä hieman ennen (esim. 5–10 min) kokouksen alkua. Jos kaikki näyttää toimivan, voit vielä rauhassa hakea kahvia.

Jos sinulla ei ole Teams-ohjelmaa, voit osallistua kokoukseen verkkoselaimen kautta. Klikkaa aukeavasta ikkunasta ”Liity sen sijaan verkossa” -painiketta. Huom! Jos käytät Mac-konetta, valitse mikä tahansa muu selain kuin Safari. Teams ei valitettavasti toimi Safarilla.

Kokouksen aikana

Sulje koneesi mikrofoni aina kun et puhu. Voit osallistua keskusteluun myös Teamsin keskustelun kautta. Kun haluat keskustella tai seurata keskustelua, klikkaa oikealta ylhäältä Näytä keskustelu. Huomaathan, että keskustelut näkyvät kaikille kokouksessa mukana oleville.

Jos ääni ei kuulu

Tee näin:

 1. Tarkista oman koneesi äänet, jotta ne eivät ole äänettömällä. Klikkaa näytön oikeassa alakulmassa olevaa kaiuttimen kuvaa.
 2. Tarkista myös, että Teamsissa on mikrofoni päällä. Kun mikrofoni on päällä, kokousruudussa näkyvän mikrofonin kuva on sininen (ei harmaa).

Lisäohjeita

Täältä löydät Microsoftin Teams-ohjeet.

Viestintä

Arvokas-ohjelman viestinnän ja vaikuttamistyön kokonaisuutta on kuvattu tässä kuvassa. Kuva muistuttaa siitä, että teemme tätä yhdessä. Jotta teemme aidosti yhteistä ja vaikuttavaa viestintää ja vaikuttamistyötä, tarvitsemme siihen jokaisen panosta.

Arvokas-ohjelman yhteinen kuva-/materiaalipankki on Teamsissa. Kaikille hanketyöntekijöille on lähetetty kutsu sähköpostitse toukokuussa 2019. Jos et ole saanut kutsua tai Teamsin kanssa on ongelmia, laita viesti Suville.

Kukin Arvokas-hanke voi omalla kustannuksella teettää myös esim. Arvokas-käyntikortteja ja -roll-uppeja. Saat painomateriaalit Suvilta.

Bongasitko jossain Arvokas-viestinnässä jotain muuta kiinnostavaa? Laita viestiä Suville.

Arvokas-tunnus

Kukin Arvokas-hanke voi käyttää yhteistä Arvokas-tunnusta kaikissa materiaaleissaan. Tunnusta voi käyttää hankkeen ja/tai organisaation logojen ohessa, eli ne eivät mitenkään poissulje toisiaan. Tunnusta voi ajatella ikään kuin leimana, jonka avulla materiaalit voi tunnistaa Arvokas-perheeseen kuuluvaksi. Ks. myös kohta ”Veikkaus tukee -merkki”.

Arvokas-tunnus (png)
Arvokas-tunnus (pdf)

Hankkeet voivat itse päättää, käyttävätkö ensisijaista vai url-tunnusta. Ensisijainen tunnus on nimensä mukaisesti ensisijainen, mutta monessa yhteydessä verkkosivuosoite voi paremmin avata sitä, mistä on kysymys. Sometunnus on sen sijaan tarkoitettu vain profiilikuvakäyttöön, sillä siinä on pelkkä A-kirjain, joka tuskin kertoo ulkopuolisille mitään. Tutustuthan tunnuksen käyttöaiheisiin graafisesta ohjeistosta.

Hissipuhe Arvokas-ohjelmasta

Hissipuhe on valmis vastaus esimerkiksi tilanteessa, jossa toimittaja tai yhteistyökumppani kysyy, ”mikä ihmeen Arvokas”. Hissipuheen pystyy kertomaan ripeästi kuuntelijaa väsyttämättä – vaikkapa yhden hissimatkan aikana. Hissipuhetta voi toki muokata kuhunkin käyttötarkoitukseen sopivaksi. Rakennamme Arvokas-ohjelmalla yhdenvertaisempaa Suomea, jossa jokaisella – lähtökohdista ja elämäntilanteesta riippumatta – on mahdollisuus kokea olevansa merkityksellinen osa yhteisöä ja yhteiskuntaa. 25 Arvokas-hanketta luo erilaisia mahdollisuuksia yhteisöllisyyteen ja osallisuuteen ja vähentää siten eriarvoisuutta yhteiskunnassa. Arvokas-ohjelmaa koordinoi Suomen Setlementtiliitto ry, ja se kestää vuoteen 2021.

Tuettu Veikkauksen tuotoilla -merkki

Kaikessa Arvokas-hankkeiden viestinnässä voi käyttää myös Tuettu Veikkauksen tuotoilla -merkkiä. Merkin käytöstä voi päättää jokainen järjestö itsenäisesti, eli se ei ole pakollista.

Merkin sekä merkin graafisen ohjeiston voi ladata Veikkauksen sivuilta. Huomaathan graafisissa ohjeissa mm. sen, että merkin halkaisija on printissä oltava vähintään 25 mm.

Tarvittaessa – esimerkiksi jos tilaa on vain vähän – voi merkin korvata esim. lauseella ”Toimintaa tuetaan Veikkauksen tuotoilla” tai pidemmin ”xxx-hankkeen toimintaa tukee sosiaali- ja terveysministeriö Veikkauksen tuotoilla”.

Huomaathan, että missään hankeviestinnässä ei käytetä Veikkauksen logoa. Myöskään STEAn tai STM:n logoa ei käytetä hankeviestinnässä.

Veikkauksella ja STEAlla ei ole käytössä järjestöjen käyttöön tarkoitettuja, virallisia aihetunnisteita. Siksi kannustamme esim. Twitterissä linkittämään twiittinne ennen kaikkea muuhun yhteiskunnalliseen keskusteluun (esim. #yhdenvertaisuus, #osallisuus) sekä Arvokas-ohjelmaan (#arvokas).

Arvokas verkossa

Tervetuloa keskustelemaan ja kommentoimaan! Muistathan #arvokas-aihetunnisteen myös omassa hankeviestinnässänne.

Arvokas-blogiin voi kirjoittaa periaatteessa kuka tahansa: Arvokas-hanketyöntekijä, Arvokas-hankkeen toiminnassa mukana oleva, yhteistyökumppani tai muu asiantuntija. Lue blogikirjoitusohjeet ja ota yhteyttä Suviin.

Tarinat Arvokas-viestinnässä

Nostamme Arvokas-viestinnässä esille ihmisiä: kasvoja, ääntä, kokemusta, näkemyksiä. Yhteisten toimintavuosiemme aikana pyrimme löytämään verkkosivuillemme 25 tarinaa – yksi kustakin hankkeesta. Tavoitteena on mahdollisimman moninainen ja arvokas kokemusten kirjo. Haastatteluja/kuvia käytetään myös muussa Arvokas-viestinnässä, kuten sosiaalisessa mediassa.

Kukin 25 henkilöstä haastatellaan ja valokuvataan. Osasta tehdään lisäksi lyhyt videonpätkä. Ks. esimerkkinä Sallan tarina (julk. 12/2018).

Onko toiminnassanne henkilö/henkilöitä, jo(t)ka olisi valmis esiintymään omalla nimellään ja omilla kasvoillaan, eli halukas haastateltavaksi sekä valo- ja mahdollisesti myös videokuvattavaksi, ja jo(t)ka olisi sanavalmis, avoin ja rohkea kertomaan omasta elämäntilanteestaan (mielellään suomeksi)? Ota yhteyttä Suviin, niin pohditaan yhdessä lisää.

Suvi hoitaa yhteydenpidon ja haastattelun ja ammattikuvaaja loput. Kaikista kustannuksista vastaa Arvokas-koordinaatio.

Kun haastateltava löytyy hankkeenne kautta, saatte…

 • tarinat, kuvat ja videot myös omaan käyttöönne. Voitte jakaa niitä esim. verkkosivuillanne ja somekanavissanne.
 • ilmaista mainosta, sillä kaikissa tarinoissa mainitaan jollain lailla myös Arvokas-toiminnassa mukana oleva hankkeenne. Myös Arvokas-ohjelman somejaoissamme mainitaan aina teidät, eli haastateltavan ”oma hanke”.

Arvokas-posteri

Hankkeille on loka-marraskuussa 2019 luovutettu posterit painettuina sekä sähköisinä versiointa. Jos tarvitsette posterin painomateriaaleja (eli haluatte painattaa niitä lisää), laita viesti Suville.

Ystävänpäivämateriaalit

Arvokas-kehukamppiksesta lisätietoa verkkosivuilla.

Samalta sivulta saa myös Arvokas-ystävänpäiväkortit, joita voi vapaasti käyttää myös esim. vertaisryhmissä. Jos tarvitset korttien pdf- tai painomateriaaleja, kysäise Suvilta.

Ja samalla sivulla vielä ohjeet Arvokas-profiilikuvaan.

Yhteiskehittäminen

Arvokas-ohjelmassa opimme ja kehitämme yhdessä ja hyödynnämme näin laaja-alaisesti järjestötyöntekijöiden asiantuntemusta. Ohjelman yksi tärkeimmistä tavoitteista on lisätä hanketoiminnan vaikuttavuutta sillä, että emme kukin tee yksin, vaan luomme yhdessä jotain suurempaa.

Arvokas-ohjelman verkosto-oppimisen viitekehyksenä toimii systeemiajattelu. Se johdattelee meitä etsimään yhteyksiä asioiden välillä sekä auttaa näkemään ongelmien perimmäisiä syitä ja havaitsemaan ilmiöiden taustatekijöitä. Kun tunnistamme yhteyksiä eri hankkeiden toimintojen ja ilmiöiden välillä, ymmärrämme paremmin ympäröivää yhteiskuntaamme.

Yhteiskehittämisen prosessi 11/2019–4/2020

Iso yhteiskehittämisen prosessimme alkoi syksyllä 2019. Yhteistä työskentelyämme ohjasi ja fasilitoi vaikuttavuuden johtamisen tutkija, konsultti ja kouluttaja Jonna Heliskoski (Leadcons Oy). Tutustu yhteiskehittämisen loppuraporttiin tästä.

Yhteiskehittämisen lähtökohtana olivat Arvokas-ohjelmassa määritellyt​

 • Arvokkaan ydinviestit​
 • Sosiaalisen eriarvoisuuden ja osallisuuden tavoitteet​
 • Eriarvoisuuden ydinteemat: köyhyys, yksinäisyys ja ulossulkeminen​

Työskentelyn lopputuloksena syntyi

 • Yhteinen näkemys järjestöjen roolista ja mahdollisuuksista eriarvoisuuden ehkäisemiseksi​
 • Kuvaus eriarvoisuuden ehkäisemisen edellyttämästä yhteisestä työstä
 • Yhteisen työn vaikuttavuuden mittarit ja todentamisen menetelmät
 • Toimintasuunnitelma yhteisen työn käynnistämiseksi​

Yhteiskehittämiseen kuului seitsemän työpajaa, joista jokaiseen osallistui jokaisesta hankkeesta yksi henkilö. Työpajojen työskentelyä tuki avainryhmä, johon kuuluivat:

 • Jonna Suhonen (KVTL)
 • Heidi Karjalainen (Kukunori)
 • Antti Jalkanen (HDL)
 • Katri Laaksonen (SOS-Lapsikylä)
 • koordinaation henkilöstö
 • professori Sanna Hautala (Arvokas-ohjelman ohjausryhmä)
 • tutkija Jouko Karjalainen (ent. Porttiteatteri pj)
 • johtava asiantuntija Ira Alanko (Valtion konttori)

Yhteiskehittämisen materiaalipankkina ja keskustelualustana toimi Teams ja siellä Arvokas yhteiskehittäminen sekä Arvokas-avainhenkilöt yhteiskehittäminen -tiimit.