fbpx
Kuva: Sakke Hietalahti

Yhteyttä etsimässä

Arvokas, yksinäisyys

Kun olin pieni, kävelin ympäri metsiköitä laulaen, loruillen, tanssien… yksin. Ainoastaan yksin sain kokea kaikki tunteeni, koko itseni, sellaisenaan, esteettömästi, ilman häpeää. Niin olin onnellinen. Annoin innostukseni johdattaa minua ja tunteideni tulvia avoimesti ulos.

Ihmissuhteet, joissa voin olla oma itseni, ovat minulle harvinaisuus. Avoin, syvä, luottavainen ja läsnäoleva kontakti tuntuu äärimmäisen tärkeältä ja suurenmoiselta haasteelta. Minua sattuu ja kiehtoo miksi yhteyden luominen muihin on niin vaikeaa ja täynnä esteitä. Vaikuttaisi, että moni kulkee elämäänsä läpi ilman avointa, haavoittuvaista ja intiimiä kontaktia toiseen ihmiseen. Pohdin, onko syynä kenties pelko vai jotakin ihan muuta.

En ole ikinä suostunut luovuttamaan yhteydenetsinnässäni, ja se loputon tie onkin vienyt minut läpi masennuksen, maapallon, alakulttuurien ja hämyisten festivaalien, työpajojen ja taiteiden, lukuisten kivuliaiden ja nautinnollisten ihmissuhteiden – ja ennen kaikkea läpi kaiken itseni, koko kirjon.

Mitäköhän voisin sanoa oppineeni? Varmaankin hyvin paljon ja unohtaneeni vielä enemmän. Onpa hämmentävää!

Tiedän kuitenkin, että olen kokenut suurinta ja onnellisinta yhteyttä elämässäni juuri tuossa etsinnässä itsessään. En osaa edes kuvailla miten äärettömän onnellinen ja miten äärettömän surullinen olen ollut, uudelleen ja uudelleen, ja miten syvällisen oikealta ja hyvältä se on tuntunut.

Loputtomalla omalla työlläni rakennan elämästäni ja ihmissuhteistani juuri oikeanlaisia minulle – ja miten ihana työ se onkaan. Ehkä juuri tuo työ itsessään on tuonut sen onnen ja yhteyden mitä olen suuresti kaivannut.

Sade Sudenkorento lahjoitti Arvokas-ohjelmalle lyhytelokuvan Talvipäivänseisaus. Voit katsoa sen täältä. Se on tarina yksinäisyydestä ja yhteydestä.

Sade Sudenkorento

Olen monialataiteilija, joka pyrkii jatkuvasti ymmärtämään itseään ja maailmaa paremmin. Luonnon ja yhteiskunnan hyvinvointi mielessäni olen ottanut osakseni kuroa umpeen erilaisten ihmisten ja kulttuurien välisiä kuiluja – sekä taiteen, aktivismin että sosiaalielämän keinoin.