fbpx
Kuva: Rookie Stories

Tarja Halonen, minunkin esikuvani

Arvokas, eriarvoisuus, hyvinvointi

Presidentti Tarja Halonen on pitkän linjan yhteiskunnallinen vaikuttaja ja poliittinen edelläkävijä. Sekä siviilityöuran, järjestötoiminnan että poliittisen toiminnan keskeiset teemat ovat koskeneet ihmisoikeuksia, demokratiaa ja oikeusvaltiota. Teemoja, joiden ajankohtaisuus ei vanhene, mutta joiden vaalimisen tärkeys on juuri tässä ajassa kirkkaasti näkyvillä.

Omalla elämäntarinallaan Halonen tekee näkyväksi sodanjälkeisen Suomen jälleenrakennuksen ja hyvinvointiyhteiskunnan synnyn. Henkilökohtaisen luokkanousun ohella myös hänen kulkemansa yhteiskuntahistoriallinen matka on ollut huikea. Se antaa perspektiiviä vaikuttaa myös poliittisen sanoman ulkopuolella.

Presidentti Halonen on vaikuttaja myös oman hahmonsa kautta. Hän herättää tunteita, reaktioita ja kiistoja, on ollut tavallisuudessaan epätyypillinen valtionpäämies, ja toisaalta rohkeudellaan antaa esimerkiksi feminismin kyseenalaistajille aineksia vihapuheeseen tai pilkkaamiseen. Samalla hän on monelle mitä suurin esikuva.

Kysyimme, mitä Halonen ajattelee eriarvoisuudesta juuri nyt. Millaisia ilmiöitä ajankohta nostaa esiin ja miten niitä voidaan ratkaista? Onko meillä toivoa ihmiskuntana, yhteiskuntana ja ihmisinä?

Haastattelu tehtiin kutkuttavasti juuri kevään 2019 eduskuntavaalien jälkeen, joten puhe kääntyi usein tuoreeseen vaalitulokseen. Silti puhe kaartoi yhtä lailla Helsingin Kalliosta globaaleihin aiheisiin ja oman äidin oppeihin elämän reiluudesta.

Lue koko haastattelu: Ei elämä reilua ole, sanoi Tarja Halosen äiti.

Jenni Kallio

Olen Arvokas-ohjelman arvioinnin asiantuntija ja sosiologi, nyt opintovapaalla. Olen äitinä vastannut kysymykseen: ”Voiko mieskin olla presidentti?” 

Twitter