fbpx
Kuva: Hannah Busing / Unsplash

Romanien kansallispäivän huomioiminen kertoo yhdenvertaisuudesta

Arvokas, asenteet, yhdenvertaisuus

Romanien kansainvälistä kansallispäivää vietetään jälleen huhtikuun kahdeksantena päivänä. Päivä sai alkuunsa, kun vuonna 1971 Lontoossa pidettiin ensimmäinen kansainvälinen romanikongressi. Siellä hyväksyttiin muun muassa romanien oma, yhteinen lippu. Kongressin avajaispäivää 8.4. on alettu varsinaisesti viettämään romanien kansallispäivänä vuodesta 1990 lähtien. Tänä vuonna romanien kansallispäivä viettää 30-vuotisjuhlaansa.

Suomessa Helsingin yliopiston almanakkatoimisto hyväksyi vuonna 2012 romanien kansallispäivän 8. huhtikuuta mukaan almanakkaan vuodesta 2014 alkaen. Suomessa romaninaisten perinteisistä kultaisista korvakoruista voi myös nähdä romanien lipussa olevan pyörän.

Gelem Gelem -laulu varmasti soi useiden romanien kodeissa ympäri maailmaa 8.4. romanien kansallispäivän kunniaksi. Kyseinen laulu on myös maailmankongressin valitsema romanien kansallislaulu.

Kun Romanian romanien kanssa keskustelee kansallispäivästä, he kertoivat juhlivansa päivää kotimaassaan ja myös Suomessa, kun nyt täällä asuvat. Päivä on heille erittäin tärkeä juhlapäivä.

Meille Suomen romaneille kansallispäivä on myös tärkeä. Kansallispäivän virallinen huomioiminen Suomessa osoittaa samalla perinteisten vähemmistöjen yhdenvertaisuutta yhteiskunnassamme. Perinteisesti ympäri Suomea on järjestetty erilaisia tapahtumia juhlapäivän kunniaksi. Tänä vuonna juhlia vietetään internetin välityksellä ympäri Suomea.

Terne Apre – Nuorten vuoro -projektin Shalom-pienryhmäläiset kokevat päivän myös tärkeäksi juhlapäiväksi ja iloitsevat, että tämä kansallispäivä on olemassa. Huhtikuun kahdeksantena päivänä voi sosiaalista mediaa seuraamalla nähdä lukuisia romanien päivityksiä ympäri maailmaa, kun he tervehtivät toisiaan kansallispäivän kunniaksi.

Mertsi Berg, Jari Faltin ja Angelica Vironen

Romano Missio Ry:n Terne Apre – Nuorten vuoro -projektin työntekijät toivottavat hyvää romanien kansallispäivää kaikille!

Verkkosivut  | Facebook