fbpx
Kuva: Daiga Ellaby / Unsplash

Pandemia on madaltanut kynnystä avun hakemiselle

hyvinvointi, verkostot, yksinäisyys

Pandemia on kiristänyt jokaisen elämää. Poikkeuksellinen aika on kärjistänyt erityisesti olosuhteita, jotka ovat jo ennestään olleet vaikeita. Pandemia on tuonut haasteita myös heille, joiden voimavarat ovat aiemmin kohtuullisesti riittäneet.

Paineet ovat kasvaneet ihan tavallisissa perheissä. Huoli omasta taloustilanteesta, puolisosta, töistä ja lapsen koulusta, hoidosta ja harrastuksista kuluttaa. Kuormittavaksi kääntynyt arki yhdistettynä epämääräisiin pelkoihin on kiristänyt monen kodin tunnelmia.

Vanhemmalle on haastava paikka, kun oma lapsi kiukkuaa. Erityisen haastavaa se on silloin, kun vanhemman oma takki on tyhjänä. Pandemia-ajan imiessä voimavaroja voi hermostuminen tapahtua itselle yllätyksenä.

Lapselle voi tulla huudettua, raivottua, sanottua ikävästi. Vanhempi voi käyttäytyä tilanteessa tavalla, joka ei vastaa hänen ajatustaan siitä vanhemmasta, joka hän haluaisi olla. Lapsi on voinut säikähtää tai keskusteluyhteys nuoreen katketa.

Tilanne säikäyttää myös vanhemman itsensä ja jälkikäteen hävettää. Ei kai kukaan muu vanhempi käyttäydy näin?

En olekaan ainoa!

Ihmisten yksinäisyys on syventynyt, kun kontakteja toisiin on rajoitettu. Vanhemmat kaipaavat jokapäiväistä juttukaveria. Ihmistä, kenen kanssa voisi jakaa päivän ilot ja harmitukset.

Sosiaalinen media saattaa auttaa hieman. Julkaistut otokset ja päivitykset ovat kuitenkin usein kaukana arjen tilanteista ja tapahtumista. Kuvitelma, että kaikilla muilla menee paremmin kuin itsellä, saattaa aiheuttaa enemmän mielipahaa kuin kuulumisten vaihtoa.

Sen sijaan usein helpottaa, kun saa tietää, että on muitakin vanhempia samoissa tilanteissa yhtä hämmennyksissä. Omista tunteista ja hankalista tilanteista keskustelu toisen aikuisen kanssa usein auttaa.

Tässä ajassa on onneksi avun pyytämisen kannalta jotain hyvin myönteistä: kokemuksemme mukaan näyttää siltä, että avun hakemisen kynnystä on saatu madallettua.

Se, että uskaltaa hakea apua itselleen ja perheelleen, jotta pystyisi toimimaan lasta suojaavana vanhempana, on kirkkaasti parhaita vanhemmuustekoja koskaan.

Anna-Maija Okker

Anna-Maija Okker (KM) on Mannerheimin Lastensuojeluliiton Vanhemmuuden verkkotuki -hankkeen suunnittelija. Hanke tarjoaa anonyymia ajanvarauksella toimivaa chat-tukea kuormittuneessa elämäntilanteessa eläville vanhemmille.

Verkkosivut  | Facebook  | Twitter  | Instagram  | LinkedIn