fbpx
Kuva: Christin Hume / Unsplash

Miten kannatella osallisuutta etäältä?

Arvokas, eriarvoisuus, osallisuus, yhdenvertaisuus

Koronaviruksenkaan edessä emme ole samanarvoisessa asemassa. Poikkeustila aiheuttaa monenlaisia ongelmia, ja seuraukset purevat meihin eri tavoin. Edessä on isoja talouden ja toimeentulon haasteita, joiden kärjistymisen seurauksia on pehmitettävä kaikin tavoin. Toisaalta eriarvoisuus ei ole vain taloudellinen kysymys.

Arvokas-ohjelman 25 hanketta tekevät töitä lisätäkseen erityisen haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten osallisuutta. Nyt tämän työn vaikeuskerrointa lisättiin kertaheitolla. Koronavirusta ei osattu odottaa, ja olemme aivan uuden äärellä. Kohtaamisen ammattilaiset etsivät uusia tapoja tehdä töitään.

Tuulettelimme päivän tunnelmia Arvokas-ohjelman hankkeiden kanssa tiistaiaamun webinaarissa. Keskustelussa nousi esiin monta näkökulmaa, joita en ollut tullut ajatelleeksi.

Miten vertaisohjaajakoulutuksen juuri käyneet vangit voisivat aloittaa ryhmätoiminnan pitämisen, kun yhteydet ulkomaailmaan on katkaistu ja hanketyöntekijät eivät ole heidän tukenaan?

Miten ikääntyneitä koulutetaan verkkovapaaehtoisiksi verkon välityksellä? Kuinka huolehtia esimerkiksi tarvittavien ohjelmistojen lataamisesta laitteille?

Millaisissa kanavissa maahanmuuttajanaiset voisi tavoittaa ja miten luontoelämyksiä voi tarjota etäältä?

Miten tukea yksin asuvia kehitysvammaisia ihmisiä sosiaalisissa kohtaamisissa verkon välityksellä?

Entä sirkusryhmät? Voimaannuttavat ryhmätoiminnat? Työttömät, joille on tarjottu arkea rytmittäviä yhteisiä hetkiä?

Onneksi olemme vasta alussa ratkaisujen etsimisessä, ja Arvokkaan hienolle hankeväelle poikkeustila on myös mahdollisuus kokeilla ja luoda rohkeasti uusia tapoja toimia. Mutta tehtävä ei ole helppo, ja järjestöjä tarvitaan kurkottamaan kaikin mahdollisin tavoin kohti heitä, joille yksinäisyys ja eristäytyminen on erityisen iso riski.

Kirsti Kuusterä

Olen Arvokas-ohjelman ohjelmakoordinaattori. Ohjelman 25 hanketta luovat mahdollisuuksia yhteisöllisyyteen ja osallisuuteen, jotta jokaisella, lähtökohdista ja elämäntilanteesta riippumatta, on mahdollisuus kokea olevansa merkityksellinen osa yhteisöä ja yhteiskuntaa.

Facebook  | Twitter  | Instagram