fbpx
Kuva: Adam Griffith / Unsplash

Koira voi olla liikuntarajoitteiselle paljon muutakin kuin ihmisen paras ystävä

Arvokas, toimijuus, yhdenvertaisuus

Avustajakoirat ovat eduskunnan apulaisoikeusasiamies Maija Sakslinin mukaan luokiteltava samalla tavalla apuvälineiksi kuin näkövammaisten opaskoirat. Ratkaisun mukaan avustajakoirat kuuluvat opaskoirien tavoin lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineasetuksen 1§ määritelmään. Ratkaisu asettaa avustajakoirien ja opaskoirien käyttäjät apuvälinepalveluissa viimein yhdenvertaiseen asemaan.

Avustajakoira on fyysisesti toimintarajoitteisen henkilön apuväline, joka voi edistää ja ylläpitää käyttäjänsä kokonaisvaltaista toimintakykyä. Mitä avustajakoira tarkoittaa ihmiselle, jolla on fyysisen toimintakyvyn rajoitteita? Millainen koira sopii avustajaksi? Kysyin tekstiä varten käyttäjäkokemuksia tästä elävästä apuvälineestä avustajakoiraa käyttävältä henkilöltä.

Apuvälineen hankinta

Koiran voi saada Invalidiliitolta maksutta, mutta koiran ylläpito jää pääsääntöisesti käyttäjän maksettavaksi. Koiran voi myös kouluttaa itse, mutta aivan vaivaton tie se ei ole; koiran on läpäistävä ensin luonnetesti ja ennen virallista hyväksyntää käyttöönottotesti.

”Luonnetestissä koira ei saa osoittaa merkkejä alusta-arkuudesta, paukkuherkkyydestä eikä puolustusvietistä. Käyttöönottotestissä pitää sitten jo osata seurata ilman hihnaa, ei saa mennä muiden koirien tai ihmisten luokse ja koiran pitää osata pysyä paikallaan monta minuuttia vaikka omistaja menisikin kulman taakse.”

Apuna kauppareissulla ja arjen toiminnoissa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan avustajakoirat vaikuttavat myönteisesti muun muassa avustettavan toimintakykyyn, fyysiseen terveyteen, psyykkiseen hyvinvointiin ja sosiaaliseen osallistumiseen. Miten koira toimii apuvälineenä ja mitkä sen tärkeimpiä tehtäviä ovat?

”Koira tuo tavaroita, laittaa valot päälle, hakee puhelimet ja kaukosäätimet. Koira mahdollistaa sen, että pääsen itsenäisesti vessaan. Se on aina valmiina auttamaan ja nostamaan tippuneita tavaroita tai viemään esimerkiksi nenäliinan roskikseen.”

”Kaupassa koira pystyy antamaan sylistäni lompakon kassalle ja näin pystyn maksamaan ostokset. Se pystyy myös antamaan hyllystä pieniä tavaroita. Joskus tulee väärä tuote, jonka sitten ostan kun ei kuolaista tavaraa voi takaisin laittaa.”

Koiran työaika ja palkka

Normaalisti apuväline lainataan apuvälinepalveluista, otetaan käyttöön ja palautetaan mahdollisesti takaisin. Suihkutuoli ei tarvitse työstään palkkaa eikä kiitosta. Entäs sitten palkkaus ja työaika elävän apuvälineen kohdalla?

”Koira on töissä koko päivän ja nukkuu päivällä vain kevyttä koiran unta. Palkasta puolet se saa päivän tehtävien aikana ja loput illalla. Koiran turkista ja kynsien leikkuusta pitää huolehtia ja koiran on tärkeää päästä juoksemaan myös vapaana lihasjumien välttämiseksi. Oma koira käy puolen vuoden välein osteopaatilla ennaltaehkäisevästi.”

”Se hyvä puoli koirassa on, että se on aina valmiina auttamaan. Lapsilta jos kysyy apua tippuneen tavaran nostamiseksi niin vastaukseksi saa ’kohta!’ ja tavaran saa kahden tunnin päästä. Koiralta ei koskaan kuule kohta, vaan se on aina valmis.”

Lue lisää avustajakoirista täältä.

ALS ja elämä -hanke kehittää järjestölähtöisen tuen malleja ALSia sairastaville ja heidän läheisilleen. ALS on etenevä lihassairaus, joka johtaa liikkumis- ja toimintakyvyn heikkenemiseen. Avustajakoirien luokitteleminen lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiksi edistää omalta osaltaan esteettömämpää elämää ihmisille, joiden liikkumis- ja toimintakyvyssä on rajoitteita.

Sanna Viljakainen

Kirjoittaja on ALS ja elämä -hankkeen hanketyöntekijä, jonka lapsuuden unelma-ammatti oli poliisikoira.

Verkkosivut  | Facebook