fbpx
Kuva: Arnaud Jaegers (Unsplash)

Kaikille oikeus vaikuttaa!

asenteet, eriarvoisuus, osallisuus, toimijuus, ulossulkeminen, yhdenvertaisuus

On todella paljon ihmisiä, joilla on ääni, mielipiteitä ja äänioikeus, mutta joille äänestäminen ei ole mahdollista.

Näin sanoo Euroopan vammaisfoorumi (European Disability Forum), jonka mukaan miljoonat eivät äänestä, sillä europarlamenttivaalit eivät ole kaikille saavutettavat.

Ääni on, mutta äänestää ei voi

  • Pirkko ei äänestä, sillä hänen läheisensä ja hoitohenkilökunta ajattelevat, ettei hän enää ymmärrä politiikan päälle. Pirkko sairastaa Alzheimerin tautia.
  • Ville ei äänestä, sillä hän ei pääse pyörätuolillaan äänestyspaikalle, jonne kuljetaan vain portaita pitkin. Vammaisille autoilijoille tarkoitettua pysäköintipaikkaakaan ei ole.
  • Jaana ei äänestä, sillä vaalipuhe tuntuu vaikealta ymmärtää. Hän ei löydä selkokielistä tietoa ehdokkaiden ajamista asioista.
  • Kaarle ei äänestä, sillä hänellä ei ole äänestämiseen vaadittavaa passia tai muutakaan henkilötodistusta. Uutta ei ole varaa hankkia, ei ainakaan tänä keväänä. Hän ei ehdi ajoissa hakea toimeentulotukea, jolla voisi henkilötodistuksen hankkia.

Yllä oleva on mukailtu käännös Euroopan vammaisfoorumin julistuksesta 6.12.2017. Siinä vaaditaan muun muassa, että:

  • Jokaisella eurooppalaisella tulee olla mahdollisuus osallistua – eli äänestää ja asettua ehdolle.
  • Europarlamenttivaalien tulee olla täysin esteettömät ja saavutettavat.
  • Vammaisten ihmisten poliittista osallistumisaktiivisuutta tulisi seurata ja tutkia.

Esteetöntä äänestystä

Paljon on ainakin Suomessa onneksi jo tehty. Meiltä löytyy selkokielisiä ohjeita äänestämiseen. Etujärjestöt ovat tehneet paljon vaikuttamistyötä sen eteen, että ketään ei jätettäisi äänettömäksi. Äänestyspisteet kiertävät esimerkiksi sairaaloissa ja vankiloissa ja äänestää voi myös kotona. Tietoa vaaleista ja äänestämisestä tarjoillaan eri kielillä.

Tämä kaikki helpottaa äänestäjiä – siis ihan kaikkia äänestäjiä, myös sinua ja minua. Saavutettavuudessa ja esteettömyydessä kun parasta on se, että niiden huomioiminen helpottaa jokaisen elämää.

Kun äänestyspaikka on esteetön, voi sinne saapua myös akuutin polvivaivan kanssa. Kun äänestystietoa tarjotaan ilman turhaa jargonia, on sitä helpompi ymmärtää myös sellaisen, joka ei politiikasta niin välitä. Kun vaalipamfletin teksti on tarpeeksi suurta, ei ikänäkö sen lukemista haittaa.

Vinkkejä ehdokkaille

Euroopan vammaisfoorumi on koonnut kattavan listan myös siitä, miten ehdokkaat voivat tehdä kampanjastaan saavutettavan. Listasta on varmasti hyötyä kaikille muillekin tapahtuma- ja kampanjajärjestäjille. Alla muutamia nostoja, joiden sekaan otin vapauden lisätä pari itselleni tärkeää:

  • Tee kampanjasivustosta simppeli. Käytä selkokieltä. Merkkaa kuviin vaihtoehtoiset tekstit. Lisää kampanjavideoihin tekstitys.
  • Valitse painomateriaaliin selkeä ja iso fontti. Varmista, että kontrasti tekstin ja taustan välillä on tarpeeksi suuri.
  • Puhu selkeästi ja sopivan lyhyin lausein.
  • Älä venytä puheita ja tilaisuuksia liikaa. Pidä tarvittaessa taukoja.
  • Pidä kampanjatilaisuudet esteettömissä paikoissa. Varmista, että tilassa on induktiosilmukka. Käytä puhumiseen mikrofonia. Viittomakielen tulkistakin on usein apua. Tee mahdolliset diat isolla tekstillä. Muista mainita esteettömyydestä selkeästi myös tapahtumamarkkinoinnissa.

Toisenlaisia äänestystarinoita

Toivottavasti tulevaisuudessa mahdollisimman moni äänestystarina meneekin näin:

  • Pirkko sairastaa Alzheimerin tautia, joten hänen voi olla vaikeaa muistaa lähipäivien tapahtumia. Hän kuitenkin mielellään keskustelee päivänpolttavista asioista miehensä kanssa, ja yhdessä he lukevat ehdokkaiden mielipiteitä lehdistä. Mies toimii varamuistina, kun he yhdessä pohtivat, kuka ehdokkaista olisi paras. He käyvät äänestämässä ennakkoon juuri heille sopivana, mukavan hiljaisena ajankohtana. Silloin on helpompi keskittyä ja muistaa.
  • Ville käy äänestämässä lähimmässä äänestyspisteessään. Auton saa jätettyä ihan ulko-oven viereen, parin portaan yli johtaa tukeva luiska, ja sisällä on tilaa vaikka tanssia pyörätuolilla. Sama juttu jokaisessa äänestyspaikassa.
  • Jaana tutustuu innolla monien ehdokkaiden ajatuksiin. Vaalikoneiden selkokielisyyteen on vihdoin panostettu, ja jokaisen ehdokkaan sivulta löytyy selkokielinen koonti. Aika monen ehdokkaan koko kampanja on rakennettu saavutettavaksi.
  • Kaarlea eivät turha byrokratia ja kustannukset pidättele, sillä jokaisella suomalaisella on oikeus maksuttomaan henkilökorttiin. Sellainen kädessä on hyvä marssia äänestyspaikalle.

Euroopan vammaisfoorumi kannustaa mukaan vaatimaan muutosta: allekirjoita vetoomus sen puolesta, että jokaisella eurooppalaisella olisi mahdollisuus käyttää tulevissa europarlamenttivaaleissa ääntään.

Heidi Härmä

Olen Arvokas-viestintäkoordinaattori. Äänestin ensimmäisen kerran presidentinvaaleissa vuonna 2000. Ehdokkaani voitti.

LinkedIn