fbpx
Kuva: Lauri Rotko

Jotain jakamisen arvoista

Arvokas, hyvinvointi, osallisuus, vapaaehtoisuus

Viime viikolla julkaistu tarina lautapelikerhoa pyörittävästä Nikke Lehtisestä kosketti. Etenkin jäin miettimään Niken pohdintoja siitä, miten kaikilla ihmisillä on jotain annettavaa.

“Tajusin, että jos pystyn jakamaan huonot puoleni, miksen pystyisi jakamaan myös niitä hyviä. Näin, että minussa on jotain jakamisen arvoista.”

Uskon, että näillä havainnoillaan Nikke osuu aivan elämän merkityksellisyyden ytimeen. Elämän merkitys syntyy antamisesta, siitä, että emme elä vain itseämme varten.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella on kehitetty indikaattori, jolla voidaan mitata osallisuuden kokemusta. Osallisuusindikaattorista tekee erityisen se, että sillä on lähdetty tutkimaan etenkin heikoimmassa asemassa olevien työikäisten osallisuutta.

Osallisuusindikaattorin kymmenestä väittämästä monet liittyvät siihen, mitä voimme antaa toisille ihmisille. Tunnemmeko, että päivittäiset tekemisemme ovat merkityksellisiä? Olemmeko tarpeellisia muille ihmisille? Koemmeko, että minuun luotetaan?

Juuri näitä asioita vapaaehtoistoiminta on antanut Nikelle, ja voi antaa meille kaikille.

Kansalaisareenan selvitysten mukaan Suomessa noin joka kolmas toimii vapaaehtoisena. Vapaaehtoistoiminnan muodot ovat mitä moninaisemmat, mutta toisille antaminen vaati aina myös tekijältään. Jotta vapaaehtoistoimintaan pääsisivät mukaan ihan kaikki, tarvitaan paljon rohkaisua, neuvomista ja rinnalla kulkemista.

Lahden Diakonialaitoksen Tukea vapaaehtoisuuteen -hanke haluaa innostaa kaikkia järjestötoimijoita houkuttelemaan vapaaehtoisiksi myös sellaisia ihmisiä, jotka tarvitsevat rooliin tukea. Sillä vapaaehtoistoiminta kuuluu kaikille.

Lue Niken koko tarina täältä.

Kirsti Kuusterä

Olen Arvokas-ohjelman koordinaattori ja kiireinen perheenäiti, joka on helposti houkuteltavissa vapaaehtoishommiin. Kuka ehtii kysyä ensin?