fbpx
Kuvat: Rookie Stories

Hei sinä siellä, muutatko maailmaa?

Arvokas, eriarvoisuus, toimijuus

Millaisia yhteiskunnallisia vaikuttajia ympärillämme näemme? Toki poliitikkoja, joiden työtä vaikuttaminen ilmiselvästi on. Mutta miten yhteiskunnallista ääntään käyttävät taiteilijat, urheilijat, tutkijat tai muut julkisuudesta tutut hahmot?

Onko taiteella tai taiteen tekemisellä oltava myös yhteiskunnallinen viesti vai synnyttääkö sanoman se tapa, jolla vastaanottaja taidetta tulkitsee? Voiko poliittista sanomaa kertoa muutoinkin kuin puolueen ohjelmaa julistamalla? Miten tutkimustieto taipuu vaikuttamistyön välineeksi?

Tällaisia pähkäilimme viime keväänä, ja mielenkiintomme heräsi. Lähestyimme muutamia julkisuudesta tuttuja ihmisiä, jotka mielestämme ovat oman tekemisensä kautta osallistuneet eriarvoisuudesta käytävään keskusteluun tai jotka ovat halunneet jakaa hyvää ympärilleen.

Esittelemme seuraavina viikkoina viisi julkisuuden henkilöä, jotka halusivat keskustella aiheesta kanssamme lähemmin.

Arvaatko, keiden haastatteluista ovat seuraavat? Vihjeitä tarjoaa sivun kansikuva.

  • Saatan kokea itseni sivulliseksi, vetäytyä huoneennurkkaan ja sieltä käsin katsella muita. Se on varmaan tässä ammatissa myös hyödyksi. Kun ei arjessa pidä niin hirveästi melua itsestään eikä ole koko ajan äänessä, pystyy huomaamaan enemmän asioita.
  • Elämässä on erilaisia vaiheita. Äitini aina sanoi, että ei elämä reilua ole – sen takia me täällä olemme, että maailma muuttuisi paremmaksi.
  • On hassua kuulla päinvastainen mielipide itsestä – vaikka että olen todella itsevarma. Itsevarma? Olen niin epävarma!
  • Meillä on iso ryhmä ihmisiä, jotka kokevat, että he ovat jääneet kehityksen ulkopuolelle ja että tämän maan vaurautta jaetaan vääriin kohteisiin. He kokevat todella mustanpuhuvaa vihaa järjestelmäämme kohtaan. Usein he eivät joko äänestä tai äänestävät ääripuolueita. Ja tämä on nyt meillä kasvava väestönosa.
  • Ei se aluksi ollut masentunutta menoa. Mutta tietysti häkki heilahti monella, ja moni veti itsensä kiikkuun. Älyttömän sähellyksen ja bailauksen alla kupli hirvittävä maailma.

Vastauksia luvassa lähiaikoina. Pysy kuulolla!

Ps. Tutustu myös kevään 2019 Edes jotain -kampanjaamme. Halusimme tuolloin nostaa esiin, että äänestäminen on toki tärkeää ja demokratian kulmakiviä, mutta vaalit ovat vain harvoin. Arjessa painavia valintoja ja yhteiskunnallisia tekoja tehdään sen sijaan kaiken aikaa, päivittäin. Jokainen meistä on kuluttaja, osa vanhempia ja kasvattajia, kaikki mielipidevaikuttajia omissa lähipiireissään niihin eri tavoin osallistuen ja keskusteluja käyden. Millainen vaikuttaja sinä olet?

Jenni Kallio & Heidi Härmä

Innostumme nopeasti uusista ideoista, sohvaärsyynnymme A-Studiosta, kommunikoimme giffein ja sytymme Suomi-iskelmästä. Niin, ja työskentelemme Arvokas-koordinaatiohankkeessa, Jenni tosin nyt opintovapaalla. 

Verkkosivut