fbpx

En tee vapaaehtoishommia, koska…

Arvokas, vapaaehtoisuus

Teen järjestötyötä, joten olen jo antanut panokseni kansalaisyhteiskunnalle. Tai itse asiassa teen kahta työtä ja lisäksi opiskelen, eli ei minulla mitenkään ole aikaa vapaaehtoishommiin. Sosionomi-järjestötyöntekijänä en ehkä osaisi irrottautua ammattiroolista ja olla ihan vain ihminen ihmiselle. Ja pitäähän sitä myös höllätä ja levätä, eikä aina vain haalia lisää velvoitteita ja puuhaa. Eikä mikään vapaaehtoisduuni edes oikein tunnu omalta. Ja jos johonkin sitoutuu, pääseekö siitä enää koskaan irti?

Näin perustelin itselleni vuosien ajan sen, miksi minusta ei ole vapaaehtoiseksi. Syitä ja tekosyitä, osa ihan päteviäkin.

Mutta silti ajatus vapaaehtoisuudesta pyöri mielessä usein. Laiskanpulskeasti etsin omaa väylääni olla maailmalle kiva. Kovasti halusin olla rakentamassa yhteiskuntaa, jollaisessa itsekin haluaisin elää: sellaista, jossa jokainen saa tarvitsemansa avun ja tuen. Vähän nolotti, etten tehnyt sen eteen mitään.

Sitten Facebook-seinälleni tupsahti tuttavani päivitys:

”Tänään julkaistiin uus tuottari Sekasin-sarjaa. Sarjan eka tuottari ja Sekasin-chat avattiin ensimmäisen kerran vuonna 2016 osana Ylen käynnistämää nuorille suunnattua Sekasin-kampanjaa. Silloin chatti oli hukkua yhteydenottoihin. Yhä edelleenkin nuoria on jonoksi asti, vaikka päivystämässä on useita ammattilaisia ja vapareita.

Sekasin 24/7 on siistein vapaaehtoistyö, mitä oon tehnyt. Suomen Mielenterveysseuran porukat ja tietysti ne nuorisolaiset best! 💚”

Tämä! Tietenkin tämä! Tätähän mä haluan tehdä! Ihan selvästi juuri se vapaaehtoiskolo, johon minä sujahdan. Ja niinpä sitten sujahdinkin. Nyt odottelen koulutusta Sekasin-chatin vapaaehtoispäivystäjäksi ja ensimmäisiä päivystysvuorojani.

Tekee hyvää tehdä hyvää. Onko sinulle jo löytynyt oma kolo? ☺

Ps. Tuon Facebook-päivityksen kirjoittanut tuttavani työskentelee hankekoordinaattorina Lastensuojelun Keskusliitossa Kaikille eväät elämään -koordinaatiohankkeessa. Joten kiitos inspiraatiosta ja kannustuksesta, Salla!

Heidi Härmä

Olen Arvokas-koordinaatiohankkeen viestintäkoordinaattori. Pölähdin Setlementtiliittoon Muistiliitosta, jossa touhusin puolitoista vuosikymmentä muistisairauksien parissa.

LinkedIn